Duona Žaliūkų malūnininko sodyboje
There are no translations available.

LOGOTIPASIntegruota gamta ir žmogus, lietuvių kalbos ir sveikesnės gyvensenos projektinė veikla netradicinėje aplinkoje – Žaliūkų malūnininko sodyboje
Kodėl poetai, rašytojai savo kūriniuose kalba apie duoną? Kokia duonos kelio istorija nuo Egipto iki pat šių dienų lietuviško stalo? Koks vyko duonos virsmas per šimtmečius? Kodėl ruginė duona sulaukia daugiausia pagyrų dėl naudos sveikatai? Į šiuos ir kitus klausimus 6B ir 6A klasės mokiniai ieškojo atsakymų Žaliūkų malūnininko sodyboje integruotos veiklos metu, susėdę prie šiluma alsuojančios krosnies. Kiekvieną tarsi namiškį maloniai sutikusi ir už stalo pasodinusi „gaspadinė" papasakojo ne tik apie rugių sėjimą, kūlimą, malimą, duonos raugimą ir užmaišymą, bet supažindino mokinius su sveikesniais senolių duonos kepimo papročiais, šeimos tradicijomis, senoviniais buities rakandais. Kiekvienam buvo suteikta nepakartojama galimybė pačiam minkyti tešlą, suformuoti bei ką tik iškūrentoje duonkepėje išsikepti savo duonos kepalėlį ir žinoma, sulaukti atsakymų į visus jiems rūpimus klausimus.

Gamtos mokslų mokytoja
Irma Bartkevičienė