Projektas „Valgyk protingai“. Grūdai.
There are no translations available.

20201113_105738Šią savaitę PUG3 mokinukai ir jų mokytoja Ingrida tyrinėja, ragauja, susipažįsta kas yra grūdai ir kokie jie yra. Apžiūrėjo skirtingas grūdines kultūras, jų varpas, ragavo skirtingų grūdų duoną.
Grūdai yra javai. Tai svarbiausias maistinis augalas, turintis daug žmogaus organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Mokiniams buvo įdomu sužinoti, kaip grūdai auga? - Grūdai sėjami, dygsta, auga, bręsta, kuliami, džiovinami saugyklose ir perdirbami: malami miltai, presuojami dribsniai. Grūdai skiriasi ne tik savo skoniu, bet ir išvaizda. Yra didelė grūdų įvairovė: tai kviečiai, rugiai, miežiai, kukurūzai, grikiai, ryžiai, avižos. Visus juos vaikai galėjo pamatyti ir palyginti, sužinoti iš kokio grūdo kepama juoda ir balta duona, kepami konditerijos gaminiai. Mokytojos padėjėja Asta namuose kepa duoną, tad ji papasakojo vaikams, kaip reikia kepti duoną ir ją gerbti.
Sakoma, jog duonos skonis – tai gyvenimo skonis. Susipažinę su grūdų savybėmis, visi nutarė išsikepti mokytojos padėjėjos Astos pasiūlytų kaimiškų sausainių pagal senovinį močiutės receptą. Vyko smagus darbas. Vaikai patyrė daug smagių ir malonių akimirkų, įgijo daug naudingos patirties.
Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Ingrida Tuomėnienė.